Pentru Thailanda, noi, Românii, avem nevoie de viză. Din acest punct de vedere, un sejur de maxim 15 zile este perfect, deoarece poți aplica pentru viza la sosire („visa on arrival”).
Acest tip de viză se obține în mai toate aeroporturile turistice thailandeze (verifică aici), cu condiția să ai următoarele documente la tine:
- pașaport, valabil minimum 6 luni de la data intrării în țară
- un formular tip pe care îl primești în aeroport, dar poți să îl descarci și de aici. Recomandarea mea este să îl descarci și completezi de acasă, astfel nu mai pierzi timpul în aeroport.
- o fotografie 4 x 6cm (care se aplică pe formularul tip)
- biletul de avion pentru retur (programat pentru maxim 15 zile după ziua sosirii)
- taxa de viză (2.000 TBH – aprox. 55 EUR)
- minimum 10.000 TBH cash (cca. 300 EUR) de persoană sau echivalentul acestei sume în orice monedă convertibilă internațional, ca dovadă a posibilității de întreținere pe perioada sejurului; pentru o familie (soţ, soţie, copii) suma minimă necesară este de 20.000 TBH (cca. 600 EUR);
În plus, în avion, vei primi un formular numit „immigration card” pe care trebuie să îl prezinți la aterizare. Este bine să îl completezi deja în avion și să îl păstrezi pe toată durata sejurului, deoarece ai nevoie de el și la plecare. Dacă rămâi fără el, nu e problemă – poți completa altul, dar e mai simplu, dacă nu îl pierzi.
Procedura de predare și verificare a documentelor durează în mod normal în jur de 5-10 minute, iar apoi ți se va aplica pe pașaport viza necesară intrării în Thailanda.
Dacă intrarea în Thailanda se face prin aeroportul din Bangkok, se poate aplica și online pentru viză aici.
Cu viza luată, te poți muta la coada de la imigrări, unde ți se va verifica din nou pașaportul și viza, ți se vor lua amprentele și ți se va face o poză.
În practică, eu am trecut prin această procedură în aeroportul din Krabi care este foarte mic și am avut norocul să fiu una dintre primele persoane care a ieșit din avion (merită să te grăbești!), astfel încât totul a durat mai puțin de 30 de minute, dar în aeroporturile mai mari am înțeles că trebuie să te înarmezi cu răbdare. De asemenea, am prins un program guvernamental pentru stimularea turismului și nu am fost nevoită să plătesc taxa de viză. Nici dovada posibilității de întreținere nu mi-a fost cerută.
Viza la sosire este valabilă pentru o singură intrare în Thailanda. Dacă planifici să vizitezi și o altă țară vecină Thailandei va trebui să treci prin aceeași procedură. Alternativ aplici pentru o „multiple entry tourist visa” înainte de plecare, la Ambasada Thailandei din București. Același lucru este valabil și pentru sejururile cu o durată de peste 15 zile pentru care ai nevoie de o „single entry tourist visa”.
Este important să știi că informațiile de mai sus se bazează pe experiența mea personală (vizita Thailandei în februarie 2020), iar singura sursă oficială de informații referitoare la obținerea vizei pentru Thailanda este Ambasada Regatului Thailanda în România.
… și dacă vrei să știi cum mi-am petrecut vacanța în Thailanda, citește aici.