Tot ce trebuie să ştii despre Oktoberfest în München

Oktobestfest-ul – sau „Wiesn”, cum este numit de bavarezi, este una dintre cele mari sărbători populare din lume, cu un număr impresionant de vizitatori. Festivalul atrage anual între cinci şi şapte milioane de vizitatori care vin pentru a gusta berea locală şi a se distra în stil bavarez.

Când are loc Oktoberfest?

Chiar dacă se numeşte „Oktoberfest” – adică „sărbătoarea lui octombrie” – festivalul începe în a treia sâmbătă a lunii septembrie şi  se termină în prima duminică din octombrie. Excepție se face doar în anii în care prima duminică din octombrie cade pe 1 sau 2.  În acest caz, festivalul se prelungeşte până la Ziua Naţională a Germaniei din 3 octombrie.

Sărbătoarea începe în jurul orei 11:00 cu o paradă a proprietarilor corturilor şi a fabricilor de bere. Parada porneşte de la Josephspitalstrasse spre Theresienwiese. Startul oficial al Oktoberfest se dă la ora 12:00, după deschiderea primului butoi de bere în cortul Schottenhamel de primarul oraşului. Corturile se deschid la ora 10:00 şi se închid la ora 22:30.

Unde  are loc Oktoberfest?

Serbarea are loc în München, pe Theresienwiese, un teren aflat la poalele statuii Bavaria, în apropierea gării centrale. Cel mai bine se ajunge aici cu metroul sau cu S-Bahn-ul. Cele mai avantajoase staţii de metrou sunt Theresienwiese, Goetheplatz şi Schwanthaler Höhe. Chiar dacă prima staţie pare cea mai logică alegere, în timpul festivalului aceasta este şi cea mai aglomerată. Localnicii şi vizitatorii informaţi aleg una dintre celelate două variante, în funcţie de locul de pe Theresienwiese la care vor să ajungă. Se poate ajunge şi cu taxiul, însă acesta este destul de scump (1,9 EUR / km plus 3,6 EUR taxa de pronire), greu de găsit, iar ultimii metri vor trebui parcurşi pe jos, deoarece multe străzi adiacente sunt transformate în zone pietonale în timpul festivalului.  Maşina personală nu este o opţiune viabilă, din lipsa locurilor de parcare şi bineînţeles – a consumului ridicat de alcool.

Ce se întâmplă la Oktoberfest?

Pe Theresienwiese se află 38 de săli festive – aşa-numitele corturi – fiecare cu loc pentru câteva sute sau chiar mii de persoane, în care se cântă şlagăre şi se servesc specialităţi bavareze şi bere delicioasă de la una din cele şase fabrici de bere din München. Spre seară, lumea – după ce a mâncat bine şi a trecut la cel puţin a doua halbă de bere – se urcă pe bănci şi dansează. ATENŢIE! Berea servită la Oktoberfest este mai tare ca berea obişnuită (concentraţia de alcool e în jur de 6%) şi se serveşte cu câteva excepţii doar la halbă de un litru.

IMG_1889

Nu toate corturile sunt la fel, fiecare având un anumit specific. De exemplu în cortul Kaiserschmarrn specialitatea casei este – evident Kaiserschmarrn – un fel de clătită pufoasă tipică pentru sudul Germaniei şi pentru Austria. Aceste este singurul cort în care nu se serveşte bere, ci doar vin şi cocktail-uri la jumătate de litru. În cortul Käfer preparatele culinare sunt mai rafinate, iar publicul mai ales, acesta fiind cortul preferat de celebrităţile locale şi internaţionale. Pe lângă acesta, doar Kufflers Weinzelt mai rămâne deschis până la ora 00:30, în vreme ce celelate corturi închid deja la ora 22:30. Kufflers Weinzelt este specializat în vinuri. Aici se serveşte doar bere nefiltrată (Weißbier) la jumătate de litru până la ora 21:00. Mai târziu se mai pot comanda doar vin, şampanie și long drinks. Cine vrea să guste bou făcut la proţap poate face acest lucru la cortul Ochsenbraterei, unde anual sunt sacrificaţi peste 100 de boi. Cortul Hofbräuhaus este cel mai mare cort, cu loc pentru peste 10.000 de persoane. Aici se serveşte celebra bere Hofbräu cunoscută în întreaga lume. Aceste este probabil şi motivul pentru care acest cort este vizitat în special de turişti. O listă completă a corturilor este oferită de portalul oraşului München.

Important de ştiut este că în afara corturilor (şi a teraselor acestora) nu se serveşte alcool! Pentru a putea comanda o “Maß” (o halbă de bere la un litru) – sau orice altă bătură alcoolică, trebuie mai întâi să intri într-un cort şi să găseşti un loc la o masă, ceea ce în perioadele mai aglomerate (de obicei la schimbul de tură între orele  17:00 şi 19:00 şi în weekend) nu este foarte uşor. Dacă ai reuşit să intri în cort, înseamnă că mai sunt locuri. Trebuie doar să le găseşti. Dacă la o masă stau mai puţin de 8 sau 10 persoane (în funcţie de cort),  întreabă cu încredere dacă te poţi aseza. La Oktoberfest nu se stă pe grupuri, la mese separate, deci nu aştepta să se elibereze o masă complet. Dacă nu te descurci, poţi întreba un chelner.

Rezervările pentru mesele din corturi se fac cu câteva luni bune înainte de Oktoberfest (birourile care se ocupă de rezervări se deschid primăvară) şi pot fi făcute doar pentru o întreagă masă de opt sau zece persoane plus consumaţie, costurile pentru rezervarea unei mese fiind astfel de circa 350 de euro.

În jurul corturilor este un adevărat parc de distracţii cu trenuleţe, carusele şi diverse alte atracţii. La toate colţurile se găsesc standuri cu suveniruri, turtă dulce, nuci caramelizate, cârnaţi sau alte bunătăţi dulci şi sărate. Atracţiile rămân deschise până în jurul orei 23:30. Cei care după închiderea corturilor încă nu au avut parte de destulă adrenalină, se pot îndrepta de exemplu spre turnul de cădere liberă sau montage rousse.

IMG_3197

Cu ce să mă îmbrac?

Mulţi vizitatori şi localnicii se îmbracă în port popular. În mod paradoxal acest fenomen este unul destul de nou care a luat anvergură abia în anii ’00. Înainte lumea mergea în blugi, iar acest lucru îl poţi face şi acum. Este chiar preferabil să megi îmbrăcat normal, dacă alternativa este să îţi cumperi un port popular made in China de la un magazin de pe lângă gară.

Vinde-mi un pont!

Dacă îţi doreşti o pauză de la nebunia Oktoberfestului îţi recomand „Oide Wiesn” – Oktoberfestul vechi – care se desfăşoară pe un teren separat, aflat în spatele roţii gigant. În schimbul a 3 euro primeşti o brăţară cu care ai acces la acest Oktoberfest aşa-cum-a-fost-odată. Atracţiile de aici sunt diverse ringhispiluri, leagăne şi trenuleţe de la începutul secolului trecut, recondiţionate cu multă grijă şi pricepere. Şi în corturile de aici se mănâcă specialităţi bavareze, se bea bere, se ascultă muzică şi se dansează – însă berea este servită în halbe de lut, muzica este tradiţională şi nu se dansează pe bănci, ci în ringul de dans. Corturile de aici sunt mai puţin aglomerate, fiind ideale pentru nostalgici, iubitorii de tradiţii, dar şi pentru familii.

Apropos familii, Oktoberfestul nu este numai un festival pentru adulţi. Aici este aşteptată întreaga familie, în special în zilele de marţi, când atracţiile oferă preţuri reduse între orele 10:00 şi 19:00.

Din 2016 terenul în jurul festivalului a fost împrejmuit de un gard, iar la intrare se fac controale. Sunt interzise rucsacele şi genţile cu un volum mai mare de 3 litri şi diverse alte obiecte potenţial primejdioase. Cel mai bine te limitezi la strictul necesar (bani, telefon, chei), deoarece oricum este aglomerat şi nu vei avea loc de depozitare la masă.

Preţurile sunt destul de piperate, chiar şi pentru bavarezi. O halbă de bere costă aproape 11 euro, iar ½  pui făcut la rotisor în jur de 15 euro. Dacă vrei să bei două halbe de bere şi să mai şi mănânci ceva, ar trebui să calculezi cu cel puţin 50 de euro de persoană.

Alte informații legate de Oktoberfest le găsești pe portalul orașului München.

Distracție plăcută!


Dacă ți-a plăcut articolul, abonează-mă pe facebook și instagram, să te țin la curent cu cele mai noi idei de travel 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s