Cum obții viza pentru Africa de Sud

Dacă ești cetățean român și vrei să pleci în concediu în Africa de Sud trebuie să știi că ai nevoie de o viză. Pentru că mi-a luat cam o săptămână să mă lămuresc de ce documente am nevoie pentru obținerea vizei pentru Africa de Sud, m-am gândit că această informație ar fi utilă și altora.

Să începem cu informațiile de bază: Viza se obține de la Ambasada Africii de Sud din București, str. Ştirbei Vodă 26-28, etaj 2 (Clădirea Union Business Center).
Programul de lucru atât pentru depunerea cât și ridicarea actelor este de luni până vineri între orele 09.00 – 12.00.

Documentele trebuie depuse personal, cel mai devreme cu două luni înainte de plecare. Ridicarea vizei se face în 10 zile lucrătoare (inclusiv data depunerii și a ridicării: de exemplu vizele pentru care au fost depuse documentele în 6 februarie 2018 vor putea fi ridicate în data de 19 februarie 2018). Ridicarea poate fi făcută și de o persoană împuternicită.

Lista (în engleză) pentru documentele necesare este aici >>

… însă mie mi s-a părut că unele lucruri sunt neclare sau lipsesc din acea listă, de aceea o reiau aici, în română, cu completăriile mele. Pentru viză ai nevoie de următoarele documente:

  • Formularul pentru viză completat în litere de tipar, cu pix sau cerneală neagră. Aplicația poate fi descărcată aici.
  • Pașaport valabil minim 2 luni de la data plecării, cu minim 2 pagini goale la data intrării în Africa de Sud (adică minim 3 pagini goale atunci când aplicați pentru viză, că pe una se pune viza)
  • O fotografie recentă tip pașaport
  • Extras de cont bancar pentru cel puțin ultimele 3 luni dinainte de data aplicării. Nu m-am lămurit nici acum câți bani trebuie să ai efectiv în cont. Eu de exemplu am un cont curent în care îmi intră salariul și unul de economii. La sfârșitul lunii nu prea mai am bani în contul curent, pentru că îi mut în cel de economii. Practic, primul demonstrează că am un venit lunar, iar al doilea că am ceva bani. Cei de la ambasadă mi-au recomandat să prezinte extrasele de pe ambele conturi. Deci, dacă aveți mai multe conturi, e bine să le pui pe toate, pe care rulezi bani. Mai este important că nu se acceptă extrasele din online banking, dacă nu sunt semnate și ștampilate. În schimb, extrasele nu trebuie să fie originale, pot fi și copii sau scan-uri. Eu am atașat și o traducere autorizată (nu și legalizată, adică ștampilată și semnată doar de traducător, fără notar) a extraselor în engleză, pentru că extrasele mele erau în germană (m-am mutat recent din Germania). Nu știu sigur dacă și cele în română trebuie traduse. Cel mai bine întrebi la ambasadă (… dacă nu îți răspunde nimeni la telefoane și mail-uri, tradu-le!)
  • Dovada plății taxei consulare de 43 de euro. Având în vedere că extrasele trebuiau semnate și ștampilate, m-am gândit să plătesc direct la o sucursală bancară, să fie și chitanța semnată și ștampilată. Ce e sigur, e sigur! Datele bancare le găsiți în documentul menționat sus, pe a doua pagină. Dovada plății nu trebuie tradusă.
  • O copie de pe certificatul de vaccinare împotriva febrei galbene (NU se aplică, dacă zburați în Africa de Sud direct dintr-o țară europeană)
  • Biletul de avion / confirmarea rezervării biletului de avion, cu datele de plecare și întoarcere din / în România. Dacă pleci cu avionul din altă țară, iar până acolo te duci cu mașina, mai trebuie să completezi la ambasadă o declarație. PONT: Setează pagina companiei aeriene în engleză să primești confirmarea rezervării tot în engleză, să scapi de o grijă.
  • Confirmarea rezervării unei cazări pentru întreaga durată a sejurului. Aici eu am depus o factură proformă (de siguranță, tot în engleză).
  • Dacă nu stai la hotel / pensiune etc., mai ai nevoie de o scrisoare de invitație, însoțită de o copie a documentului de identitate a gazdei, ambele certificate de poliția locală din Africa de Sud. Certificarea nu are voie să fie mai veche de 3 luni. Din scrisoare trebuie să reiasă scopul (vizitarea rudelor, turism, afaceri, educație sau tratament medical) și durata vizitei. Evident, și această scrisoare va fi în limba engleză. Sunt acceptate și copiile sau scan-urile lizibile.
  • Scrisoare din partea angajatorului (obligatoriu în engleză sau alături de o traducere autorizată), care să ateste faptul că ești angajat și din care să reiasă funcția ta. Eu am mai adăugat câteva detalii. Modelul scrisorii pe care am depus-o eu poți să o descarci aici >>
  • pentru minori mai sunt necesare originalul și câte o copie a certificatului de naștere, a pașapoartelor ambilor părinți, a certificatului de căsătorie / divorț al părinților. În cazul în care minorul călătorește singur, este necesară o scrisoare de acord din partea tutorelui legal.

În momentul în care ai toate documentele, de duci la Ambasadă și depui actele la ghișeu. Acestea sunt verificare, iar în cazul în care mai există nelămuriri sau lipsuri, vei fi rugat să le explici sau să le completezi. După depunerea documentelor primești un bilet pentru ridicarea vizei. Pe bilet sunt datele tale de identificare, iar în partea de jos poți trece datele persoanei împuternicite să îți ridice viza, dacă nu poți veni după ea personal.

Depunerea în sine nu durează mult (cam 10 – 15 minute), dar timpul total de așteptare depinde de numărul de persoane care mai sunt înaintea ta. La mine au fost vreo 3-4 oameni, așa că am stat aproape o oră.

Pentru ridicare te prezinți la același ghișeu. Ridicarea se face mai rapid, doar predai biletul și îți primești pașaportul vizat înapoi.

Sper că aceste informații să îți fie de folos și îți doresc o călătorie plăcută!

… îmi mai rămâne de spus, că aceste informații sunt valabile la momentul postării acestui articol și îți recomand să iei legătura și cu Ambasada Africii de Sud pentru verificarea completitudinii și corectitudinii dosarului tău  😉


Dacă ți-a plăcut articolul, abonează-mă pe facebook și instagram, să te țin la curent cu cele mai noi idei de travel 😉

 

 

12 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Ovidiu spune:

    Buna,

    Am urmat pasii de mai sus pentru obtinerea vizei. Mi-au fost de mult ajutor. In 27.02 voi depune actele iar in 12.03 sper ca voi putea ridica viza. Plecarea fiind in 14.03. Multumesc! Si daca crezi ca ar mai fi ceva de adaugat, astept cu nerabdare! 🙂

    Apreciază

    1. Andreea spune:

      Buna, Ovidiu! Ma bucur că articolul ți-a fost de folos. Dacă ai urmat pașii de mai sus nu ar trebui să ai probleme. Îți țin pumnii să rezolvi repede!

      Apreciază

  2. ana spune:

    foarte de folos informatiile astea.. dar daca nu esti angajat, cum procedezi? de exemplu vinzi si cumperi produse pe amazon, olx etc.. si faci un profit din asta… sau colaborezi cu diferite site uri pentru diverse servicii?

    pe mine ma incurca foarte mult aceasta scrisoare, am scris la un site cu care colaborez, si nu au vrut sa ma ajute cu nicun fel de scrisoare, desi nu ii costa nimic… deja a inceput sa ma streseze foarte tare treaba asta… avionul meu este pe 14mai

    Apreciază

    1. Andreea spune:

      Buna Ana, cel mai bine suni la ambasadă și întrebi acolo. Mă gândesc că va trebui să dai o declarație că obții venituri din activități independente, dar nu știu sigur. Până pe 14 mai mai ai timp. Baftă!

      Apreciază

    2. Alexandra spune:

      Buna, Ana! As fi foarte recunoscatoare daca mi-ai putea spune daca ai reusit sa obtii viza si in ce mod. Si eu am o activitate independenta (sunt traducator) si as fi vrut sa stiu ce fel de documente as putea aduce ca justificare. Multumesc!

      Apreciază

  3. Catalina spune:

    Bună,
    Din ce înțeleg trebuie sa le faci dovada rezervării unui bilet de avion, dar ca să faci asta trebuie sa l cumperi. Dacă îmi refuza viza asta inseamna ca am dat banii degeaba pe bilet. Exista vreo varianta prin care poți rezerva un bilet, fără sa l cumperi? Având în vedere ca pe site urile companiilor aeriene poți rezerva fără sa cumperi un bilet doar pt câteva ore, nu 10 zile cât ar dura eliberarea vizei. Mulțumesc!

    Apreciază

    1. Andreea spune:

      Bună, din păcate nu îți pot da un răspuns sigur.

      Eventual ai putea apela la o agenție de turism, poate prin ei se pot rezerva bilete mai mult timp sau oferă posibilitatea de ramburs a biletului de avion. În plus, în funcție de tipul biletului de avion (și de companie), poți primi o parte din bani înapoi.

      … dar dacă aplici la viză din timp, ai toate documentele necesare și nu ai probleme cu poliția 😉 nu văd motiv să îți refuze viza.

      Apreciază

  4. Antonia spune:

    Salutari!
    Multumesc pentru indrumare, informatiile sunt descrise intr-un mod foarte elaborat si ma ajuta foarte mult, deoarece in curand, sper, o sa-mi vizitez prietenul. O singura treaba imi da batai de cap: este adeverinta de salariat obligatorie? Eu as vrea sa renunt la locul de munca inaintea plecarii, urmand sa schimb orasul la intoarcerea in tara. Multumesc!

    Apreciază

    1. Andreea spune:

      Bună Antonia, din păcate nu îți pot răspunde la întrebare, deoarece la mine nu s-a pus problema. Cel mai bine întrebi la ambasadă.

      Apreciază

  5. Mirela spune:

    Buna, cer cumva la ambasada si cartea de identitate, sau doar pasaportul? Ma casatoresc si o sa imi schimb numele, dar am luat deja biletele pe numele prezent si ma gandeam sa arat pasaportul pe caree il am deja si pe care nu il voi mai schimba, dar cartea de identitate trebuie neaparat sa o chimb pe noul nume in 15 zile de la casatorie. Stiu ca nu este ok sa am doua acte pe doua nume diferite, insa taxa de schimbare a numelui pe biletul de avion este aproape 500 euro in cazul meu si nu doresc sa platesc asa mult.
    Ma poate ajuta cineva cu informatii? Vi s-a cerut si cartea de identitate/unde ati fost in Africa de sud ati avut nevoie si de CI? Eu merg in vacanta pt o ssaptamana in Cape Town.

    Apreciază

    1. Andreea spune:

      Bună, Mirela, mie nu mi-au cerut buletinul nicăieri. Doar pașaportul. Casă de piatră și o vacanță frumoasă în Africa de Sud! 😊

      Apreciază

Lasă un comentariu